Ručni aparati za varenje sa inverterskom tehnologijom za metalne elektrode (MMA) su najčešći tipovi aparata za varenje. Oni su popularni kako među hobistima, tako i profesionalcima. U ovom članku ćemo istražiti karakteristike aparata za varenje, govoriti o korisnim funkcijama ovih uređaja i dati vam savete o izboru elektroda.

 

Koji ručni aparat za varenje je pogodan za vas?

 

Prilikom odabira aparata za varenje za rad izvan grada, važno je obratiti pažnju na sposobnost uređaja da radi pri promenljivom naponu. Na seoskim imanjima često se suočavamo sa problemima niskog napona ili fluktuacijama u mreži.

 

Najbolji izbor za takve uslove su uređaji sa inverterskom tehnologijom jer imaju ugrađen konverter napona koji održava stabilan rad čak i kada napon u ulaznoj mreži varira.

 

Osim toga, većina modernih uređaja automatski se isključuje kada su preopterećeni ili kada dođe do kratkog spoja, čime se čuvaju elektronski elementi uređaja od oštećenja.

 

Karakteristike i Funkcije

 

Kakav varilacki tok trebate odabrati i kako on utiče na rad?

 

Brojevi u nazivu aparata za varenje označavaju maksimalni varilački tok koji uređaj može proizvesti. Varilački tok utiče na količinu toplote koja prolazi kroz zavaren spoj, što znači da viši varilački tok omogućava dublje i čvršće spajanje metala.

 

Veći varilački tok zahteva i deblje elektrode. U tabeli ispod možete pronaći odnos između debljine metala, debljine elektrode i varilačkog toka.

 

Za kućne radove, aparat za varenje sa maksimalnim varilačkim tokom od 160 A obično je dovoljan.

 

Šta znači „PV“ u karakteristikama aparata za varenje?

 

„PV“ u varenju predstavlja „trajanje uključivanja“ aparata za varenje. To je maksimalno vreme neprekidnog rada uređaja pri maksimalnom varilačkom toku tokom desetominutnog ciklusa.

 

Na primer, ako je „PV“ 70%, to znači da nakon 7 minuta neprekidnog rada pri maksimalnom varilačkom toku, uređaj treba ohladiti tri minuta pre nego što se ciklus može ponoviti. Ako se pređe ovaj vremenski limit, automatski se aktivira termička zaštita.

 

Zašto je „Hot Start“ funkcija važna?

 

Funkcija „Hot Start“ ubrzava paljenje luka, olakšavajući početak varenja.

 

U uređajima sa ovom funkcijom, u trenutku paljenja luka, varilački tok premašuje vrednost postavljenog radnog toka. „Hot Start“ funkciju možete podesiti automatski ili ručno, zavisno o modelu uređaja.

 

Zahvaljujući „Hot Start“, čak i blago vlažne elektrode mogu se lako zapaliti. Ova funkcija takođe omogućava rad sa metalima prekrivenim rđom.

 

Šta je „Arc Force“?

 

„Arc Force“ funkcija u inverter aparatima za varenje održava gorući luk i sprečava ga da se prekine, što rezultira visokokvalitetnim varenjem. Ovo postiže automatsko povećanje varilačkog toka. Na nekim inverter modelima možete podesiti vrednost „Arc Force“ funkcije.

 

„AntiStick“ ili „anti-lepljenje“, šta je to?

 

„Funkcija „AntiStick“ na inverter aparatima za varenje sprečava elektrodu da se zalijepi za površinu koju varite. Elektrodu je lako odvojiti od metalne površine, čime se čuva integritet premaza.

 

Koji je najbolji aparat za varenje za početnike?

 

Za kućne radove, uređaji sa maksimalnim varilačkim tokom do 200 A su obično dovoljni. MMA Denzel aparati za varenje, takođe poznati kao ručni aparati za varenje, pogodni su kako za početnike, tako i za profesionalce.

 

Uređaji iz Compact linije su se pokazali kao jeftini i pouzdani uređaji. Ova serija je dostupna u četiri modela sa maksimalnim varilačkim tokom od 160, 180, 200 i 230 A. PV za sve Compact aparate za varenje je 70%.

 

Funkcije „Hot Start“, „Anti-Stick“ i „Arc Force“ omogućavaju lako paljenje i održavanje luka, a ako se elektroda zalepi, varilački tok se automatski smanjuje na vrlo niske vrednosti, čime se sprečava sagorevanje elektrode i proliivanje premaza.

 

Dužina kablova sa držačem elektrode je 1,8 m za sve modele, a dužina kablova sa kleštima je 1,2 m.

 

Kupite Denzel Compact aparate za varenje

 

Denel Standard serija je takođe dostupna…