Kao strastveni ljubitelj automobila, značajno je da vaš ljubimac uvek bude čist i blistav. Ako ste već razmišljali o tome kako da poboljšate svoju rutinsku negu vozila, verovatno ste naišli na kompresore za pranje vozila. Pre nego što se odlučite da nabavite jedan, evo nekoliko važnih stvari koje treba da znate.

**1. Vrste kompresora**

 

Prvo i osnovno, treba da znate da postoje različite vrste kompresora. Postoje dva glavna tipa: klipni i membranski kompresori. Klipni kompresori koriste klip koji se kreće gore-dole da stvori pritisak, dok membranski koriste membranu za istu svrhu. Klipni kompresori su češći i obično pristupačniji, ali membranski kompresori su tiši i zahtevaju manje održavanja.

**2. Protok vazduha i pritisak**

 

Kada birate kompresor, važno je da razmislite o protoku vazduha i pritisku. Ovo će uticati na performanse vašeg uređaja. Veći protok i pritisak omogućavaju brže i efikasnije pranje vozila, posebno ako planirate da koristite različite nastavke za čišćenje.

    

**3. Veličina rezervoara**

 

Rezervoar kompresora je mesto gde se vazduh skladišti pre nego što se ispusti kroz crevo. Veći rezervoar može obezbediti kontinuirano prskanje vode bez prekida. Ako često perete svoje vozilo, može biti korisno imati veći rezervoar kako biste izbegli često punjenje.

**4. Bučnost**

 

Pojedini kompresori mogu biti prilično bučni. Ako planirate da koristite kompresor u naseljenom području ili u blizini stanova, vodite računa o nivou buke koji uređaj proizvodi. Membranski kompresori obično su tiši od klipnih.

 

**5. Dodatna oprema**

 

Razmotrite kakvu dodatnu opremu ili funkcije želite uz kompresor. Neki modeli dolaze s integrisanim regulatorom pritiska ili različitim nastavcima za različite površine. Takođe, razmotrite da li želite da kompresor ima mogućnost ispuštanja vode kako biste izbegli stvaranje vodenih mrlja na vozilu.

**6. Cena i garancija**

 

Kao i kod svake kupovine, cena igra važnu ulogu. Postavite budžet koji ste spremni da izdvojite i potražite kompresor koji se uklapa u njega. Takođe, obratite pažnju na garanciju koju nudi proizvođač. Dugotrajna garancija može vam pružiti dodatnu sigurnost u slučaju bilo kakvih problema s uređajem.

 

Sada kada znate šta treba da tražite, možete doneti pametnu odluku o kupovini kompresora za pranje vozila. Bez obzira da li želite brzo i efikasno pranje ili želite da izbegnete gužvu na benzinskoj stanici, dobar kompresor će vam olakšati održavanje vašeg automobila. Sjajno vozilo zaslužuje besprekoran izgled, zar ne?